Publicaties en tools
Hieronder vind je een overzicht van relevante publicaties, cijfers en tools rond arbo in Nederland en Europa.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Bekijk hier de missie, visie en werkwijze van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Op Arboportaal staat een overzicht van o.a. alle arbocatalogi, alle instrumenten voor gezond en veilig werken en alle campagnes.
Met de zelfinspectie-tools bekijkt u uw bedrijf door de ogen van de inspecteur.
Bekijk het www.arbeidsinspectie.nl voor nieuws, campagnes, jaarplannen en publicaties van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
De NEA – Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden – is een van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland bekeken door de ogen van werknemers. TNO en het CBS voeren de NEA uit in samenwerking met het ministerie van SZW. De NEA wordt sinds 2003 uitgevoerd.
De tweejaarlijkse Arbobalans geeft een overzicht van de kwaliteit van arbeid, de werkgerelateerde gezondheid in Nederland en de ontwikkelingen hierin. Naast kerncijfers, ziekteverzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten is er in de Arbobalans extra aandacht voor de specifieke situatie van de groeiende groep flexibele arbeidskrachten.
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) registreert en signaleert beroepsziekten via het nationale melding- en registratiesysteem en meerdere specifieke peilstations. Bekijk de jaarlijkse rapportage van kerncijfers op www.beroepsziekten.nl.
- Early detection of work-related health risks in Europe
- Burden of disease and societal costs of work-related cancer in the European Union
- Long-term disruption of day/night rhythms increases risk of breast cancer and leads to gain in bodyweight
- Overview of methodologies for the derivation of Occupational Exposure Limits for non-threshold carcinogens in the EU
- Inventory of databases containing worker exposure data on non-threshold carcinogens in Europe
Eén op de zes miljoen werknemers (1 miljoen Nederlanders) heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Bovendien sterven jaarlijks naar schatting 4100 mensen door beroepsziekten, waarvan 3000 mensen door gevaarlijke stoffen. Deskundigen vanuit diverse disciplines schreven een essay over het vraagstuk van ‘beroepsziekten door stoffen’ en de aangrijpingspunten voor preventie die zij zien.
Het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) ontwikkelt en verspreidt verschillende typen publicaties, dit doet zij o.a. via (digitale) rapporten, via de OSHwiki (online-encyclopedie met correcte en betrouwbare informatie over veiligheid en gezondheid op het werk) en via verslagen van bijeenkomsten. Ook staat op de website van EU-OSHA informatie over verschillende thema’s en opkomende risico’s.
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende bronnen:
- www.RIE.nl: op deze site staat informatie voor bedrijven, werknemers en branches over de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), o.a. een overzicht met gratis RI&E-instrumenten. De Nederlandse instrumenten vormden de inspiratie voor de Europese instrumenten, ook wel OiRA-instrumenten genoemd (Online interactive Risk Assessment).
- Fysieke belasting beoordelen: op deze site staat een overzicht met tools om fysieke belasting te beoordelen en Goede Voorbeelden, om de risico’s vervolgens aan te pakken.
Om op gestructureerde wijze maatregelen te treffen voor gezond en veilig werken ontwikkelde TNO verschillende wegwijzers. Deze interactieve PDF’s bevatten een stappenplan van inventarisatie en beoordeling van risico’s tot borging binnen de organisatie.
- Toolkit om zélf een campagne over veiligheid en gezondheid op te zetten in bedrijf of organisatie
- Toolbox Gezond Werken met Stoffen: een overzicht van instrumenten die bedrijven kunnen gebruiken voor een goed stoffenbeleid. Met daarin beleidsregels, tools voor risicobepaling, grenswaarden, maatregelen, voorlichtingsmateriaal en actuele ontwikkelingen.
- Hulpmiddelen om werkstress aan te pakken: op onze campagnesite staat een overzicht met tools uit Nederland en Europa om werkstress aan te pakken.
- NAPO: Napo is de held van een reeks animaties. Hij staat symbool voor een werknemer uit eender welke industrie of sector. Napo films zijn ideaal om de basisbeginselen van veiligheid en gezondheid op het werk op een aantrekkelijke en informele manier over te brengen. De films zijn niet bedoeld als diepgaande training over gezondheid en veiligheid op het werk, maar bieden een alternatieve, luchtige aanpak om de kennis over dit onderwerp te vergroten.
Op Arboportaal staat een overzicht van alle instrumenten die in Nederland beschikbaar zijn.
Dit zijn belangrijke bronnen voor cijfers rondom veilig en gezond werken.
Nederland:
- Centraal Bureau voor de Statistiek
- Monitor Arbeid (TNO)
- Gezond en veilig werken (RIVM)
- Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB)
- Veiligheid NL (onderzoek)
Europa: